onsdag den 1. april 2015

Krea i modgang og medgang

Dette er indlægget, som jeg ville har skrevet i går.

I dag falder ordene nemmere :-) Fik nemlig vendt dagens emne med min kære mand og nogle gange hjælper det jo at sige tingene højt eller vende det med en anden.

Here goes....

Jeg er sikker på, at jeg næppe er den eneste i dette ganske danske land, der bruger krea-trangen og -tiden i modgang og medgang.

Krea i medgang, er der hvor glæden over hverdagen eller en begivenhed flyder over og bliver til nogle skønne kreative timer ved symaskinen, med hæklenålen, med strikkepindene eller hvad hjertet nu begærer af krea. Og ja det er jo med hjertet vi sidder med vores krea og det bliver en rum tid, hvor fordybelsen og kreativiteten fylder hele ens tankevirksomhed. En rum tid, hvor hverdagens udfordringer eller glæde får afløb og kun nuet eksisterer. 

Og krea giver livskvalitet.

Da jeg var 23 år gammel og lige startet på lærerseminariet blev jeg påkørt af en ung fyr, der kørte for stærkt og overså mig i min lille bil. Skraldebang sagde det .....eller hvilken lyd krøllet metal nu giver. 

Dengang fik jeg at vide, at jeg aldrig ville komme til at arbejde igen og at det var fjollet at fortsætte min uddannelse. MEN jeg tog min uddannelse og jeg arbejdede også i mange år som lærer. Som 23-årig måtte jeg "sadle om" og lægge visse drømme på hylden. Det var svært og ikke uden protest og trodsighed, men jeg fandt en ro og en rytme i en hverdag med mange smerter. 
Jeg kan huske, at jeg dengang kiggede alvorligt på min mand og sagde: "Tror du, at jeg om 20 år har fundet ro og accept i det hele?" Sjovt nok, så talte vi om dette spørgsmål, inden jeg fik tæsk, og med glæde kunne jeg sige, at jeg faktisk var lykkelig og tilfreds selvom jeg ikke havde nået mine ungdomsdrømme og ikke længere kunne arbejde som lærer. Jeg havde fyldt hverdagen med glæde over mit håndarbejde og min familie.....og det var ikke så tosset et liv. Og med blogland fandt jeg det fællesskab, jeg ikke længere havde gennem mit arbejde.

Med min ufrivillige krea-pause, har jeg tænkt meget over, hvorfor og hvad jeg får ud af disse krea-stunder...sådan helt præcist. Og kan jeg leve lykkeligt uden?

Håndarbejde blev min passion, min glæde, men også min ubevidste flugt fra smerter og dårlig samvittighed. Måske er det også derfor, at jeg er mere interesseret i processen frem for produktet. I vores hjem er der ikke mange spor af mine håndarbejder, for jeg giver stort set alt væk ;-)

Nu hvor jeg pludselig har en arm, der ikke længere er så samarbejdsvillig, så tvinger det mig jo til at forholde mig til spørgsmålet om hvad krea betyder for mig og hvorfor jeg er så desperat efter at komme tilbage til mine krea-sysler. I skrivende stund har jeg ikke hele svaret på disse spørgsmål, men jeg ved, at krea er en del af mig og noget som jeg ikke vil give slip på.....ikke bare for ubevidst at flygte fra hverdagens udfordringer, men fordi det virkelig giver mig en glæde indeni og der tikker plus-energi ind på kontoen.

En del af min rejse til "my new normal" gik også igennem det ødeland af nul krea og her fandt jeg ingen glæde, men til gengæld en sikker tro på, at krea er en vigtig og blivende del af mit liv. 

Uanset hvordan eller hvorfor du bruger dine krea-stunder , 
så kan du helt sikkert også forstå min frustration.

Hvorfor er du laver du håndarbejde?

Kan du leve uden krea-stunder?
underforstået, at familien selvfølgelige er vigtigst

7 kommentarer:

 1. Shit der røg en lang smøre ud i space, uden at jeg fik gemt den! Nå, men nu nøjes jeg bare med at takke for dit venskab på IG og med at erklære mig enig i, at kreativitet er en livredder på så mange måder. Det holder os fra vanviddet så at sige :-) Mange knus fra Holgers mor, Henriette

  SvarSlet
 2. Ja, indimellem sætter livet os i tænksomhed.. Det er rigtig godt at få sat tingene i relief og finde ud af, hvad der er vigtigt og ikke mindst hvorfor. Og du har så helt ret i, at krea er vigtigt. Jeg tror også det, at skabe noget med sine hænder af noget der ikke i sig selv var noget, giver en følelse af mening og succes. For det er faktisk stort at kunne det! Og mens man gør det, er hovedet og tankerne beskæftiget med det, man har i hænderne og får 'fri' fra andre spekulationer og problemer.
  Jeg håber og ønsker for dig, Lene, at du kan finde dig selv i Krea-land igen. At du på en eller anden måde kan finde en udvej, så du igen kan finde dit lille åndehul og fristed i krea. Det ved jeg, at du har brug for - og for pokker, hvor jeg forstår dig! Og jeg ved, at du vil kæmpe for det! Og som den kreative person, du er, tror jeg også, at du en dag finder vejen!
  Mange knus og tanker til dig, sødeste Lene!!!!

  SvarSlet
 3. Jeg vil ikke kunne leve uden at være kreativ. Kreativitet er, som Mette skriver, et åndehul og fristed. Kreativitet er en ventil - men også en måde at håndtere noget, som er svært. Når man har smerter og uro i kroppen, så er det vigtigt at skabe ro - og fokus på noget andet. Det kan lindre.
  Jeg er så ked af det på dine vegne - du har mødt nogle meget store kampsten på din vej i livet. Det er ikke fair - men sket er sket og kan ikke laves om. Men din indgangsvinkel til at håndtere din smerte og frustration er altafgørende. Du er ikke kun ramt med smerter - og frustation på uretfærdighed. Men din "ventil" er også levet ramt. Der får du får lindring - er du begrænset. Og jo mere jeg skriver - jo mere rørt bliver jeg over din situation. Lene - stort knus til dig. Tak for at dele det, som er så svært...

  SvarSlet
 4. Jeg blev også meget rørt over at læse, hvad du skrev. Du må - selv om det er svært - ikke slippe kreativiteten. Den er så vigtigt for os alle og kreativiteten bringer solskin ind i vores liv. Selv om kroppen kan sætte en stopklods for det, du har lyst til ... så fortsæt i dit eget tempo .. bliv ved, og giv ikke op. Hvis du er på Pinterest - gå derind - og se alle de dejlige ting, der frembringes af menneskehænder. Få selv idéer der og kom i gang i dit eget tempo. Håber, at solskinnet her i Østjylland også vil skinne for dig. Held og lykke og rigtig god påske.

  SvarSlet
 5. Jeg tror krea for rigtig mange mennesker er afstressende. Det er det i hvert fald for mig, lige som en dag i haven eller andre ting. Vi har vel alle vores.
  Mvh
  Mette

  SvarSlet
 6. Jeg følger og føler med dig! Krea er blevet en ventil for mig, hvor tanker falder på plads, overskud findes og jeg er sikker på jeg er en bedre mor og hustru når jeg gør det. Heldigvis gælder det os begge hjemme hos os - min mand kaldes 'løven' når han for længe ikke kan komme ud eller få afløb for alle sine gode ideer. Heldigvis udvikler vi os livet igennem - mere eller mindre frivilligt. Jeg håber du igen finder et rum hvor du har helle, har det godt og hvor du er lykkelig når du går i gang og er en anelse mere lykkelig når du har været igang!

  SvarSlet
 7. Jeg følger og føler med dig! Krea er blevet en ventil for mig, hvor tanker falder på plads, overskud findes og jeg er sikker på jeg er en bedre mor og hustru når jeg gør det. Heldigvis gælder det os begge hjemme hos os - min mand kaldes 'løven' når han for længe ikke kan komme ud eller få afløb for alle sine gode ideer. Heldigvis udvikler vi os livet igennem - mere eller mindre frivilligt. Jeg håber du igen finder et rum hvor du har helle, har det godt og hvor du er lykkelig når du går i gang og er en anelse mere lykkelig når du har været igang!

  SvarSlet