onsdag den 12. december 2012

"Kleine" fif til fedt-og sukker-fattige klejner

Der blev bagt klejner i går og jeg fik masser af gode fif.

En fremmed dame tilbød mig at komme og lære mig det sådan rigtigt. Den fremmede dame er nu ikke længere fremmed ;D. Tusind tak Else.

jeg skal lige lære at få klejnerne vredet ens,
men som Else siger så gør det ikke noget at klejner har forskellig størrelse,
for det har dem der skal spise dem jo også...herlig logik ikke?

Opskriften deler jeg gerne, sammen med de gode fif ;D.

Diabetes klejner
(ca. 30 stk.)

250 g mel
1 tsk bagepulver
2 tsk kardemomme
reven skal af 1 citron eller 2 spsk. citronsaft
1 spsk. sukker (det glemte jeg dog i går)
60 - 65 g. Perfect fit (meget dyrt sødestof, men tjek fif nederst på indlægget)
50 g. smør
1 æg
3-4 spsk vand

Rapsolie til stegning.

Mel, bagepulver, kardemomme, sukker og sødestof blandes. Sødestoffet skal blandes med andet tørt ellers bliver det hårdt som sten, hvis det bliver vådt. Bruges reven skal af citron, blandes det i mel-blandingen, men bruger du citronsaft, så vent med at tilsætte det til senere. Smørret smuldres i mel-blandingen og dejen samles med æg og vand og evt. citronsaft. Dejen må ikke æltes for hårdt, men blot samles.
Dejen stilles køligt i 1 time (dæk med vitawrap)
Efter afkøling rulles dejen tyndt (3 mm*) ud på et meldrysset bord og skæres og vrides til klejner.
Hæld ca. ½ liter rapsolie i en 2-liters gryde og varm olien op. Du kan se om olien er varm nok ved at smide et stykke dej i olien og hvis den straks kommer op til overfladen er olien varm nok. Olien må ikke forblive rygendes varm, for så når klejnerne ikke at bage igennem. Jeg skruede ned for varmen - min kogeplade går fra o til 9 og da olien var varm nok skruede jeg ned på 6 eller 7. 
Læg 3-4 klejner i den varme olie og vend dem, så de koges på begge sider. Når Klejnerne er kogt lægges de på fedtsugende papir....jeg foretrækker køkkenrulle (bagepapir under selvfølgelig), men Else foretrækker Vejen avisen ;D. 

* ønsker du større klejner skal dejen ikke rulles så tyndt ud og kogetiden forlænges.

Perfect fit: er et sødestof, der ud over at reducere sukker-mængden i en opskrift også reducerer fedt-mængden. Hvis du har en bageopskrift, hvor du skal bruge 100 g sukker og 100 g smør laves det med perfect fit om til 60 g perfect fit og 50 g smør. WIN WIN siger jeg bare også selv om jeg ikke er glad for kunstige sødestoffer og mener at man blot skal spise lidt mindre af de ægte søde sager, men hvordan klarer man lige det med lækre klejner, der frister én til at spise flere end godt er?????

I skrivende stund fristes jeg til at gå ud og smage på en klejne, men katten har lagt sig på skødet og så kan jeg jo ikke nænne at flytte den vel? Egentlig skulle jeg også i huhej gang med at lave nogle julegaver, der skal sendes ud i det ganske land...lidt sent på den? Jow det tror jeg nok ;D

5 kommentarer:

 1. De ser rigtig gode ud :)

  Ligner mine til forveksling, selvom mine ikke er helt så fedtfattige, men jeg koger dem også i rapsolie ;)
  Hvis de ikke bliver sprøde nok, så er det en god idé at tilsætte 1/2 teske hjortetaksalt, men bagepulveret gør måske det samme? :)

  Jeg er også lidt sent ude med julegaverne, tror jeg, så de må vist prioriteres nu, tror også jeg har kogt de klejner jeg skal i år :)

  Ha' en rigtig dejlig dag :)

  SvarSlet
 2. De ser lækre ud, jeg tror dog desværre ikke jeg har tid til at prøve det i år.

  SvarSlet
 3. Uhm de ser lækre ud og lyder rigtig gode. Gemmer du en til mig.

  Kh. Lis

  SvarSlet
 4. Ja de ser lækre ud, dem må jeg prøve næste jul, synes det er lidt svært at finde jule-kage opskrifter uden store mængder sukker i, så tak for denne :)

  SvarSlet
 5. ser lækre ud - godt katten havde sat sig hos dig - men mon ikke du fik smagt dem alligevel.

  SvarSlet